Verticale Leiderschapsontwikkeling als de sleutel in complexe en onzekere tijden

We leven in een zeer uitdagende, complexe tijd waarin technologische, sociologische ontwikkelingen en maatschappij-ontwrichtende virusbestrijding-aanpakken veel van organisaties en hun leiders vraagt. Om als leider, team en organisatie in deze tijd en in de nabije toekomst te kunnen floreren, wordt een ongekende leiderschapscapaciteit, wendbaarheid en executie gevraagd. Uit verschillende onderzoeken blijkt, dat veel leiders met de handen in het haar zitten. Ze weten het even niet meer. 58% van de nieuwe directeuren, die van buiten de organisatie komen, falen binnen 18 maanden (Harvard Business School Study, 2003). 89% van de nieuwe managers geeft toe dat ze niet de volledige set van skills of kennis bezitten om hun werk goed te kunnen doen (Corporate Executive Board, 2005). Slechts 30% van de CEO's ervaren het vertrouwen dat ze het talent bezitten dat nodig is om de organisatie in de nabije toekomst te laten groeien en floreren (PWC Trends in Human Capital, 2012).
Wetenschappelijke inzichten uit het veld van leiderschapsontwikkeling bieden gelukkig perspectief. “Verticale leiderschapsontwikkeling” is namelijk dé next step waarmee je je als leider, als organisatie goed equipeert in deze tijd.

Meer lezen
Menno Braakman
Omarm de chaos in je leven, werk en organisatie

Kan uw organisatie transformeren van chaos naar chaorde naar een nieuwe natuurlijke orde?

Steeds vaker merk ik dat inzicht in universele- en natuurwetten, ons in deze tijd enorm kan helpen. We zien bijvoorbeeld een toename van chaos in onze wereld, onze levens en organisaties. Vooral de natuur roept ons en roept steeds harder.

Meer lezen
Menno Braakman
Natuurlijk Organiseren Deel 1: Bouwen aan innovatiekracht en wendbaarheid met de wetten van de natuur

Succesvol innoveren, dat vraagt nogal wat van organisaties. Niet voor niets komen de meest impactvolle innovaties van start-ups en niet vanuit het MKB of Corporates. Sterker nog: het overgrote deel van de directeuren en CEO’s geeft toe dat ze te weinig succesvol innoveren. En dan te bedenken dat continue innovatie steeds belangrijker wordt, als je de organisatie in leven wilt houden… Zeker als je weet dat de verwachte, gemiddelde levensduur van product-markt-combinaties nu slechts tussen de 5 en 15 jaar ligt. En de grote disruptieve technologieën moeten hun grote impact nog gaan maken!
Zowel in de structuur als de cultuur van organisaties mogen we serieus aandacht gaan besteden aan innovatiekracht en wendbaarheid. Maar waar te beginnen? Zijn er werkwijzen die passen bij de toenemende complexiteit in onze omgeving en afnemende medewerkersbetrokkenheid (en daarmee afnemende innovatiekracht van werknemers)? In twee delen “Natuurlijk Organiseren”, gaan we op ontdekkingstocht, hoe de natuur ons aanwijzingen en richting geeft in deze uitdaging.

Meer lezen
Menno Braakman
Het geheim van natuurlijk leiderschap

Leiding geven. Het wordt op veel verschillende manieren ingevuld door ondernemers, directeuren, bestuurders. En ook door leraren en ouders; zij leiden hun kinderen. Onze leiderschapsstijl is vaak onbewust. “Dit is hoe ik ben, dus hoe ik leid”. Toch? We doen wat we van jongs af aan hebben gezien, ervaren. Je “doet” de leiderschapsstijl je ouders, je leraren, de leiders die jij hebt meegemaakt in je carrière. We gaan weleens op cursus of doen een dure Nyenrode opleiding om meer leiderschapsstijlen aan te leren. We brengen dit aangeleerde gedrag vervolgens in de praktijk, totdat we in crisis of bij frustratie weer in het oude gedrag vervallen. De gevolgen zijn soms destructief. De sleutel tot succesvol leiden zit in je eigen transformatie naar een hoger bewustzijn, naar je eigen natuur.
Naar natuurlijk leiderschap

Meer lezen
Menno Braakman
Organisatie Numerologie

Numerologie is een occulte wetenschap waarin de getallen in je geboortedatum kunnen worden gelezen als een soort blauwdruk jouw leven. De getallen vertegenwoordigen in feite een soort frequentie, een trillingsniveau: een energiekleur en -karakter. We vertalen daarom de getallen naar de kleuren en dieren die goed matchen met het getal.

Een blauwdruk van je leven? Hoe? Wat?

Meer lezen
Menno Braakman
Gaan we naar een toekomst zonder bestuurders?!

Het wordt steeds zwaarder in de board rooms. Want: Hoe gaan we om met disruptieve technologie (die nog moeten beginnen met de grote impact te maken in onze levens)? Hoe gaan we om met de toenemende dominantie van global giants als Google, Amazon, Apple en Facebook. Hoe gaan we om met millennials, die niet gestuurd willen worden, die zich niet thuisvoelen in jouw organisatie (structuur & cultuur)? Hoe gaan we om met gemiddeld slechts 9% actief betrokken werknemers in Nederlandse bedrijven? Waarom voelen onze medewerkers zich niet mede-ondernemer?!

Meer lezen
Menno Braakman
De high-performing familiecultuur van AFAS Software

De afgelopen maand ben ik in het verhaal achter het succes van AFAS Software gedoken. Ik kende AFAS enkel als sponsor van AZ en de nieuwe eigenaar van de music hall (voorheen van Heineken) in Amsterdam, nu AFAS Live geheten. Wellicht hoort u de laatste tijd vaker over het succes dat AFAS realiseert, aangezien ze door hun enorme omzet- en winstgroei de laatste jaren nu steeds meer prijzen winnen en aandacht krijgen. Wellicht heeft u gehoord dat de gemiddelde omzet per FTE meer dan €300.000 bedraagt?

Meer lezen
Menno Braakman
De innovatiestrategie van ANWB

In mijn zoektocht naar hoe grote organisaties zich futureproof organiseren, ging ik in april bij de ANWB langs in Den Haag. Ik sprak met Gregor Abbas, senior innovatie consultant. Mijn belangrijkste vragen: hoe zorgt een grote organisatie met veel stakeholders en de daaruit voortvloeiende politiek voor genoeg wendbaarheid? Hoe blijft de ANWB futureproof in een wereld van toenemende complexiteit en disruptieve technologieën? Lees hieronder over de innovatiestrategie van de ANWB, waarbinnen realiteitszin, agile werken en groot denken centraal staan.

Meer lezen
Menno Braakman
Transavia transformeert naar een non-fragile organisatie

Transavia bouwde de afgelopen jaren al gedreven aan een optimale customer journey. Het bedenken en het daadwerkelijk leveren van die optimale klantbeleving zijn twee verschillende dingen. Ze kwamen tot de conclusie dat, om een uitstekende klantbeleving te kunnen realiseren een optimale werknemersbeleving cruciaal is. Zeker bij een luchtvaartmaatschappij. Daar zijn een groot deel van de werknemers, in de vorm van grondcrew en luchtcrew zeer bepalend voor de klantbeleving. Naast optimale klantbeleving onderkent ook Transavia de toename in complexiteit in de wereld en daarmee de toenemende bedreiging voor weinig wendbare corporates. Geïnspireerd door de flexibiliteit en kracht van lean, agile en holacracy bouwt Transavia nu aan een volledig wendbare, agile (non-fragile) organisatie.

Meer lezen
Menno Braakman
Het autonome IT-eiland van KPN

Ook KPN moest eraan geloven. De steeds complexere wereld en veranderende behoeften van klanten én medewerkers vraagt om meer wendbaarheid. De mammoettanker KPN initieerde 3-4 jaar geleden de transformatie naar een vloot wendbare zeilboten. De IT-afdeling, al bekend met een agile werkwijze als scrum, adopteerde als eerste afdeling binnen KPN "agile werken" en transformeerde naar een volledige autonome, open source organisatie onder de naam KPN Technium. Dit moet stap voor stap de nieuwe standaard worden binnen heel KPN. Welke reis maakte de IT afdeling de afgelopen jaren?

Meer lezen
Menno Braakman
De meest wendbare organisatie volgt de wetten van de natuur

De tijd van "predict & control" is voorbij. Technologische innovatie is en wordt steeds disruptiever in mensenlevens en dus ook in hun customer journeys. En zo wordt de context van jouw organisatie steeds complexer. De enige mogelijkheid om te overleven is, zoals Darwin al voorspelde: "It is not the strongest of the species that survives, nor the most intelligent that survives. It is the one that is most adaptable to change."

Maximale adaptability, aanpassingsvermogen, maximale wendbaarheid. Dat vinden we in de natuur.

Meer lezen
Menno Braakman