Heb ik een burn-out?

cristian-palmer-QD0IqRI5HxY-unsplash.jpg

Je leest het steeds vaker in het nieuws. Het is overal om je heen. De burn-out rukt op. 1 op de 7 Nederlanders heeft burn-out klachten. 1 miljoen Nederlanders zijn aan de antidepressiva. Het lijkt op een ware epidemie. En dat is eigenlijk niet zo gek. We leven in principe in een tijd van vrijheid, veiligheid en onbegrensde mogelijkheden. Dit ervaren we echter niet in het systeem van een gemiddelde school, universiteit, of bedrijf. Hier draait het om de prestaties; we worden continu beoordeeld en vergeleken. We werken ons uit de naad voor onze targets. Maar eigenlijk voor een beetje waardering, een vonkje van verbinding. Vaak tevergeefs.

We ervaren een gebrek aan:

  • Betekenis: de targets en doelstellingen voelen vaak betekenisloos en draaien enkel om winstmaximalisatie en efficiëntie

  • Vrijheid en Erkenning: we krijgen niet de ruimte en het vertrouwen om het werk op onze eigen manier te doen. We krijgen niet de ruimte om met onze vernieuwende ideeën te werken, om te co-creëren. We worden in functies gepropt alsof we tandwielen zijn in een machine. En als we op 2 van 12 taken in de functie-omschrijving niet goed scoren, dan “functioneren we niet”. Ja we worden nog te vaak gezien als resources, machine onderdelen. Niet de bundeltjes passie, potentieel en purpose die we zijn

  • Verbinding: we voelen niet de verbinding met de organisatie. Slechts zo’n 12% van de Nederlanders voelt zich betrokken bij de werkgever. We zijn allemaal zo op zoek naar verbinding met anderen, we zijn roedeldieren en willen ergens bij horen. Waar we ons veilig voelen en helemaal onszelf kunnen zijn. Zodat we ons kunnen ontwikkelen, goed kunnen voelen, werkplezier ervaren


De burn-out is daar

Dan is het niet gek dat op een gegeven moment ons lichaam gaat reageren op dit gebrek aan plezier, verbinding, betekenis, vrijheid en erkenning. Combineer dit met de stress van moeten presteren, van beoordeeld worden, een groot verantwoordelijkheidsgevoel en te weinig regie over je leven ervaren. De perfecte mix voor een burn-out. Ook privé-omstandigheden kunnen uiteraard negatief bijdragen aan deze stress en een grote veroorzaker zijn.
Langzaam maar zeker raak je opgebrand.

velizar-ivanov-URiQdp8g0TI-unsplash.jpg

Als je te lang in bovenstaande omstandigheden begeeft, is het een keer klaar. Je raakt lichamelijk en geestelijk totaal uitgeput, omdat je jezelf niet de tijd hebt gegund om even stil te staan en de juiste vragen te stellen. Zit ik wel op de juiste plek? Waarom verlies ik zoveel energie? Doe ik werk waar ik mijn passie en talenten combineer met vanuit verbinding van betekenis zijn voor deze wereld? Wie ben ik eigenlijk en waarom ben ik hier? Wat is de reden van mijn bestaan? De burn-out zorgt voor deze verstilling en vertraging, voor deze worsteling. Gedwongen. Want jij hebt de stop-knop niet (voldoende) ingedrukt, of in ieder geval geen belangrijke knopen doorgehakt. Dan doet de natuur, jouw lichaam, het voor jou. Je wordt in de cocon gezet. Zodat je wél de urgentie ervaart, die nodig is om jouw pad te gaan lopen.


Burn-out klachten

Voor je het weet ervaar je dus burn-out klachten. Denk aan:

Lichamelijke klachten

  • Extreme vermoeidheid

  • Slaapproblemen

  • Hoofdpijn

  • Maagpijn

  • Darmklachten

  • Duizeligheid

Psychische klachten

  • Piekeren

  • Erg moeilijk kunnen ontspannen

  • Je opgejaagd voelen

  • Prikkelbaarheid

  • Somberheid

  • Huilbuien

  • Lusteloosheid

  • Niet meer kunnen genieten van dingen

  • Angstklachten

  • Slechte concentratie, vergeetachtigheid

  • Gebrek aan zelfvertrouwen

  • Schuldgevoelens

 
tiago-bandeira-mMV4NU3UBY8-unsplash.jpg

Herken je 2 of meer van deze klachten? En zijn ze zeer waarschijnlijk het gevolg van langdurige overbelasting en stress? Dan heb je te maken met (beginnende) burn-out klachten tot aan een full-on burn-out. Neem deze signalen alsjeblieft serieus en praat over je klachten met iemand die je vertrouwt.


paola-chaaya-eAkjzXCU0p0-unsplash.jpg

Hoe nu verder?!

Ik ontmoet veel mensen die een burn-out hebben ervaren of die er nu middenin zitten. Om jouw energie, jouw leven weer op de rit te krijgen, is het belangrijk om aan verschillende gebieden aandacht te geven.
Ik kijk graag naar de combinatie van body, mind en soul. Deze staan met elkaar in verbinding. En door op alle drie de gebieden wijs te investeren, ontwikkel je naar hoge niveau’s van vitaliteit en levensvreugde.

Body

Je lichaam is meer dan oververmoeid en heeft rust nodig. Pak die rust. Geef eraan toe en rust uit, slaap. Leg jezelf niet teveel op. Ook voeding kan je lichaam er bovenop helpen. Investeer in de juiste vitaminen, mineralen en sporenelementen. Denk aan magnesium, calcium, kalium, zink, ijzer, koper, vitamine C, B3, B5, B11. Nodig om voldoende cortisol aan te maken. Dit is na een lange periode van stress hard nodig. Vermijd om dezelfde reden suikers, alcohol en beperk de inname van cafeïne.
Zodra je lichaam minder slaap nodig heeft, probeer dan een beweeg-ritme op te bouwen in de natuur. Dit kan beginnen met een dagelijkse wandeling. Het liefst in de natuur. Het bos heeft bewezen, helende krachten. De Japanners noemen dit Forest-bathing.

Mind

Jouw mind is waarschijnlijk behoorlijk krachtig. In onze westerse cultuur ligt de nadruk nogal op die mind. Zowel onze denkkracht, analytisch vermogen als onze mindset zijn al jaren onze focus. In een burn-out kom je erachter dat deze kracht, ook onze valkuil kan zijn. Belemmerende overtuigingen ontstaan in onze vroege jeugd, doorschieten in onze talenten (teveel kracht zetten of juist teveel pleasen) en te weinig waarheid over ons ware potentieel en bestemming mogen helder worden. Een persoonlijk kompas sessie helpt bijvoorbeeld geweldig om hier meer inzicht in te krijgen.

Soul

Waarom zijn we hier eigenlijk? Een vraag die vaak door je hoofd zal schieten in een burn-out. En dat is precies de bedoeling. We worden in de cocon gestopt door ons lichaam om te kiezen voor een pad dat wél helemaal bij ons past. Voor contexten, rollen en hogere doelen die matchen met ons potentieel, passie en purpose. Met de verandering die we graag willen zien in de wereld. Om stappen op dat pad te gaan maken, hoeft de bestemming niet per se al bekend te zijn kwam ik achter. We kunnen simpelweg starten met inzicht krijgen in wat bij ons past en waar we iets te ontwikkelen hebben, waar we een les te leren hebben. Want onze ziel heeft gekozen voor dit aardse leven om te ervaren, te leren, ontwikkelen, tot bloei te komen, lief te hebben en om van betekenis te mogen zijn die ander, voor de wereld. Dit horen we te weinig in onze opvoeding of op school. De verbinding met deze waarheid zijn we kwijtgeraakt. En hiermee de verbinding met onszelf, anderen en de natuur/het universum/de bron.


Mijn burn-out

Tijdens mijn burn-out kwam ik erachter dat ik ontzettend veel waarheid over de bedoeling van mijn leven kon ontdekken in numerologie. Hier stonden mijn grootste talenten, mijn bestemming en mijn te leren lessen letterlijk beschreven. Het was bizar herkenbaar én confronterend. Ik kreeg de kans om weer regie te pakken over mijn leven. Ik had richtingaanwijzers gekregen om op ontdekkingsreis te gaan naar wat bij mij past. En de richtingaanwijzers om me te ontwikkelen, mijn lessen te leren die ik al jaren vakkundig had vermeden. Ik ging conflicten uit de weg, had maskers opgezet, pleasde, voelde teveel verantwoordelijkheid en verloor bakken met energie. In de blauwdruk van mijn leven (mijn numerologisch profiel) stond letterlijk dat mijn ziel deze lessen graag wilde ervaren, wilde doorleven en leren. Ik was zo hardleers geweest, en dat is vrij normaal in onze mind-centered cultuur, dat ik burn-out klachten had. Maar ik had nu de tools in handen om te kiezen voor energie-gevers, om mijn natuurtalenten én mijn enthousiasme meer te gaan volgen. Ik had de tools om mijn energie-lekken aan te pakken. Ik doopte klootzakken en klotesituaties om tot trainers en trainingen. De wrijving en weerstand in mijn leven kon ik gaan zien als ontwikkelkansen. In de numerologie stond heerlijk concreet wat ik eraan kon doen. En het was doodeng. Deze uitdagingen liggen namelijk altijd buiten onze comfortzone. Toch ben ik ze aangegaan, want nog een keer terug naar burn-out was geen optie. En ik werd iedere keer beloond voor het aangaan van deze levenslessen, deze uitdagingen. Ik kon steeds meer helemaal mezelf zijn in iedere context. Authenticiteit. Ik durfde meer van mezelf te laten zien, ook mijn talenten werden meer een kracht. Ik was door de lessen te leren mijn potentieel aan het vervullen. En ik ervaarde steeds meer verbinding met mezelf, mijn intuïtie, met anderen en met puur potentieel. Ik mag nu van betekenis zijn voor mensen die in de cocon zitten. En ook voor groepen, teams en organisaties die de cocon ervaren. Het is namelijk tijd voor transformatie. En daar kun jij zelf de regie op pakken. Klaar voor?!
Ik ben graag je sherpa op deze reis. Ik geef je de inzichten over jouw ware natuur, over de natuurwetten die aan het werk zijn. Jij loopt jouw pad, kiest zelf richting en gaat zelf je uitdagingen aan. Dat is volgens mij de bedoeling.

Mijn numerologisch profiel. Een combinatie van krachtige, leidende, ondernemende talenten (leeuw, olifant), coach- en leraartalenten (wolf, uil en dolfijn) en de zorgzame, verbindende, intuïtief sterke wereldverbeteraar (uil, dolfijn, hond, vlinder …

Mijn numerologisch profiel. Een combinatie van krachtige, leidende, ondernemende talenten (leeuw, olifant), coach- en leraartalenten (wolf, uil en dolfijn) en de zorgzame, verbindende, intuïtief sterke wereldverbeteraar (uil, dolfijn, hond, vlinder (0) en wolf).


Persoonlijke Numerologie Sessie

Je grootste natuurtalenten en te leren lessen staan in je geboortedatum

Persoonlijk Kompas Sessie

Jouw belangrijkste numerologische inzichten gecombineerd met welke rollen en seizoenen in een organisatie bij jou passen

Ontwikkelings-programma De Verbinding

Menno Braakman